Franse en Britse vissers hebben het opnieuw met elkaar aan de stok. Anderhalf jaar geleden leidde de vangst van Sint Jacobsschelpen tot een heuse zeeslag, nu is het de Brexit die beide kampen tegen elkaar opzet.

Vissersboten uit Bretagne en Normandië mogen sinds 1 februari hun netten niet meer laten zakken in de wateren rond de Britse Kanaaleilanden Guernsey, Alderney en Sark, schrijft de BBC. En dat leidt tot woede bij Franse vissers die hun Britse collega’s nu weren uit de havens aan de Franse kust.

De Britten houden officieel tot het einde van het jaar de kustwateren open voor Europese vissers, tot er nieuwe afspraken zijn gemaakt over het visserijbeleid. Maar Guernsey, Alderney en Sark zijn geen onderdeel van de Europese Unie.

De Kanaaleilanden konden terugvallen op het Visserijverdrag van Londen uit 1964, maar dat is na de Brexit op 31 januari niet meer geldig.

Pas tien dagen voor de Brexit werd het bestuur van het baljuwschap Guernsey hiervan op de hoogte gesteld door de Britse regering, zegt buitenlandminister Jonathan Le Tocq van het Brits Kroonbezit tegen de BBC. Te laat om nog maatregelen te nemen.

Er restte Guernsey geen andere optie dan de territoriale wateren dicht te gooien op 1 februari, tot verrassing van de Franse vissers. Toen ze hoorden dat hun Britse collega's wel gewoon hun vangst op Franse visafslag wilden verkopen, kwamen ze in actie.

Een oplossing is in zicht, zei de Franse landbouwminister Didier Guillaume dinsdag tegen persbureau Reuters. Franse vissers zouden deze week weer toegang krijgen tot de wateren rond de Kanaaleilanden.

Lees meer over de Brexit: